بلاگ بامارو

خوش قیافه‌ترین و ساده‌ترین وسیله‌ی دم‌آوری قهوه

اگر بخواهیم از بین وسایل دم‌آوری قهوه یکی را به عنوان خوش قیافه‌ترین، کاربردی‌ترین و ساده‌ترین انتخاب کنیم، من یکی به کمکس رای می‌دهم! سوای تمام این‌ها، قهوه‌ی تهیه شده با کمکس مورد علاقه‌ی تعداد زیادی از قهوه خور‌ها است و روز به روز هم به محبوبیت این وسیله‌ی دم‌آوری زیبا افزوده می‌شود.

اولین بار حدود یک سال و نیم پیش کمکس را روی بار یک کافه دیدم. وسیله‌ای که بیشتر از یک وسیله‌ی دم آوری قهوه مرا یاد وسایل آزمایشگاه شیمی دوران دبیرستانمان انداخت! خب، البته این حس تشابه چندان هم بی‌راه نبوده؛ بعدها فهمیدم که مخترع این دستگاه یک شیمی دان بوده و دست کم این یک مورد دیگر مرا شگفت زده نمی‌کند. می‌پرسید چرا؟ چون دم کردن یک قهوه خوب یک جورهایی شبیه به دست و پنجه نرم کردن با علم شیمی است و کم هم نبوده‌اند شیمی دان‌هایی که بر حسب علاقه به قهوه هم که شده در این حوزه کارهایی انجام داده‌اند. مثالش را چند وقت پیش درباره‌ی دانه‌های قهوه یخ زده ایم که میتوان در این مطلب دیدید.

کمکس چیست؟

قهوه ساز کمکس نوعی وسیله دم آوری است که به شیوه‌ی Pour-Over کار می‌کند. در این روش آب داغ بر روی پودر قهوه ریخته می‌شود و طی فرآیندی مشخص نوشیدنی نهایی به دست می‌آید.

بدنه‌ی کمکس به شکل یک ساعت شنی و از جنس شیشه است. یک گردنی چوبی با بندی چرمی که به عنوان نگه دارنده‌ی گردنی عمل می‌کند دور شیشه در قسمت میانی قرار گرفته است. قهوه‌ی دم آوری شده توسط کمکس به لحاظ مزه و بادی بسیار نزدیک به قهوه‌های تهیه شده به روش قطره‌ای یا Drip است.

قهوه ساز کمکس نوعی وسیله دم آوری است که به شیوه‌ی pour-over کار می‌کند.

در این روش آب داغ بر روی پودر قهوه ریخته می‌شود و طی فرآیندی مشخص نوشیدنی نهایی به دست می‌آید.

قهوه تهیه شده به این روش٬ شاید به اندازه‌ی فرنچ پرس غنی نباشد اما نسبت به زمانی که از قهوه‌سازهای auto-drip استفاده می‌شود، قهوه‌ی دم آوری شده طعمی قوی‌تر و دلنشین‌تر بدست می‌دهد. به علاوه قهوه‌ای که با کمکس تهیه شده عاری از پودر قهوه ته نشین شده یا معلق در نوشیدنی است.

از سال ۲۰۰۰ تا کنون، کمکس موفق شده محبوبیت خود را باز یابد و شما می‌توانید آن را در کافی شاپ‌های مختلف روی قفسه‌ها یا در کنار سایر لوازم دم‌ آوری پیدا کنید. در حالی که در کشور ما خیلی از کافی‌شاپ‌ها از این دستگاه به عنوان چیزی دکوری استفاده می‌کنند، تعداد کافی‌شاپ‌هایی که از کمکس به عنوان بخشی از بار دم‌آوری غیر سریعشان استفاده می‌کنند هم رو به افزاریش است.

تاریخچهی کمکس

بسیاری تصور می‌کنند که کمکس از دل موج سوم قهوه زاده شده است اما حقیقت این است که پیتر شلمبوم، شیمی‌دان امریکایی این نوع دم آوری را در سال ۱۹۴۱ و پیش از شروع سال‌های قهوه‌ی موج سومی اختراع و عرضه کرده است. شلمبوم در طی سال‌های کاری خود پتنت‌های فراوانی ثبت کرده است که در هر یک مربوط به حیطه‌های مختلفی بوده‌اند اما کمکس بدون شک شناخته شده‌ترین آن‌ها است. تمرکز شلمبوم بر روی این بود که وسایلی را که به طور روزمره استفاده می‌شوند کاربردی‌تر، جذاب‌تر و لذت بخش‌تر کند.

شلمبوم، مخترع کمکس و دردانه‌ی اختراعاتش!

به عنوان یک شیمی‌دان، شلمبوم شیمی دم‌آوری و عصاره گیری، طعم و کافئین دانه‌های قهوه را مورد بررسی قرار داد و به دنبال این بود که در کنار توسعه‌ی شیوه‌ای برای دم‌آوری یک فنجان قهوه‌ی خوب، این فرآیند را ساده‌تر و دلنشین‌تر کند.

پس از مرگ شلمبوم رشد محبوبیت کمکس نیز تا حدود زیادی متوقف شد اما از اوایل قرن ۲۱ ام این وسیله‌ی دم‌آوری مجددا مورد توجه قرار گرفت.

طراحی کمکس

بدنه‌ی اصلی این ظرف از شیشه‌ی مقاوم در برابر حرارتی به شکل ساعت شنی ساخته شده‌است. فیلترهای استفاده شده در کمکس از جنس کاغذی خاص هستند که بیشتر روغن موجود در قهوه را می‌گیرد و موجب می‌شود قهوه طعم نسبتا متفاوتی در مقایسه با قهوه‌ی دم شده توسط روش‌های دیگر داشته باشد.

کمکس؛ ساده، زیبا و کاربردی

متمایز‌ترین ویژگی ظاهری کمکس گردنی چوبی آن است که عایق گرما نیز هست، این گردنی این امکان را فراهم می‌کند تا زمانی که دستگاه پر از مایع داغ است به آسانی قابل برداشتن و حمل باشد و بدون سوزاندن دست بتوان آن را خم کرد و قهوه را داخل لیوان ریخت. این گردنی دو تکه توسط یک بند چرمی دور گردن کمکس محکم می‌شود. البته این دو تکه را سفت به هم چفت نمی‌کنند و گردنی امکان اندکی حرکت بر روی گردن را دارد.

طراحی کمکس به قدری ساده و کاربردی است که انسیتیوی تکنولوژی ایلینوی آن را به عنوان یکی از ۱۰۰ محصول با طراحی عالی در عصر مدرن انتخاب کرده است. به علاوه به دلیل طراحی بی‌نظیرش، نمونه‌هایی از آن در موزه‌ی هنر معاصر نیویورک، موزه‌ی بروکلین و مجموعه دائمی Corning Museum of Glass نیویورک نگه داری می‌شوند.

  فیلترهای مورد استفاده در کمکس

بدون شک آنچه که قهوه‌ی تهیه شده با این روش را متمایز می‌کند چیزی نیست جز فیلترهای آن. فیلترهای کمکس ۲۰ الی ۳۰ درصد ضخیم‌تر از فیلترهای استفاده شده در روش‌های پیور اور مشابه مانند Hario هستند؛ نتیجه‌ی حاصله این است که تلخی، پودر قهوه معلق یا ته نشین شده در قهوه و روغن‌ها‌ی موجود در آن به خوبی فیلتر می‌شوند. ضخامت  این فیلتر‌ها می‌تواند موجب حذف کفستول که نوعی کلسترول موجود در روغن قهوه است نیز بشوند.

آنچه که قهوه‌ی تهیه شده با کمکس را متمایز می‌کند چیزی نیست جز فیلترهای آن

فیلترها در دو شکل گرد و مربعی به فروش می‌رسند اما اینکه کدام نوع را تهیه کنید چندان مهم نیست. آن‌چه که اهمیت دارد این است که فیلتر را به درستی به شکل مخروط تا کنید و داخل دهانه‌ی کمکس قرار دهید.

معمولا فیلتر را پیش از ریختن پودر قهوه روی آن خیس می‌کنند تا طعم کاغذ وارد قهوه نشود. اما نباید بیش از حد آن را خیساند.

دم‌آوری قهوه با استفاده از کمکس روشی است بسیار آسان و دلپذیر. بدون شک با یک‌بار امتحان کردن این روش و چشیدن مزه‌ی قهوه‌ی حاصل شده از آن، حتما این روش به یکی از علاقه‌مندی‌های شما نیز تبدیل خواهد شد؛ همانگونه که افراد زیادی در سراسر جهان در طی سال‌های اخیر به استفاده از این روش روی آورده‌اند.

 

۲ comments

ما را در اینستاگرام فالو کنید

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.