بلاگ بامارو

دمنوش کاسنی جایگزین سالم‌تری برای چای و قهوه

کاسنی یک گیاه علفی از خانواده قاصدک‌ها است. این گیاه به خاطر گل‌های آبی‌رنگی که دارد، به قاصدک آبی نیز معروف است. هرچند که تقریباً همه قسمت‌های گیاه کاسنی، چه به عنوان دارو و چه به عنوان خوراکی، مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما این ریشه کاسنی است که بسیاری محبوب است و کاربرد بیشتری دارد

اگر شما نیز عاشق یک فنجان قهوه اول صبحتان هستید اما مصرف بیش از حد کافئین شما را نگران می‌کند و به دنبال جایگزین مناسب برای آن هستید، دمنوش کاسنی همان راه‌حلی است که مشکل شما را حل می‌کند.

بیایید از ابتدا شروع کنیم. کاسنی یک گیاه علفی از خانواده قاصدک‌ها است. این گیاه به خاطر گل‌های آبی‌رنگی که دارد، به قاصدک آبی نیز معروف است. هرچند که تقریباً همه قسمت‌های گیاه کاسنی، چه به عنوان دارو و چه به عنوان خوراکی، مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما این ریشه کاسنی است که بسیاری محبوب است و کاربرد بیشتری دارد.

برای استفاده از ریشه کاسنی، معمولاً آن را بعد از پختن، رُست و آسیاب می‌کنند. در بسیاری از نقاط مختلف جهان از جمله هند، آفریقای جنوبی، آسیای جنوب شرقی و مناطق جنوبی ایالات متحده، مردم کاسنی آسیاب‌شده را به همراه قهوه‌شان استفاده می‌کنند. رکود بزرگ دهه ۳۰ میلادی، جنگ جهانی دوم، بحران قهوه آلمان شرقی، همگی شاهد اوج‌گیری کاسنی به عنوان افزودنی قهوه، یا در اکثر موارد، حتی به عنوان جایگزین قهوه بوده‌اند. در سال‌های دور، کاسنی را «قهوه فقیران» می‌خواندند و کسانی که توان خرید قهوه واقعی را نداشتند، از آن استفاده می‌کردند.

اما در کشور ما تاریخچه و موارد استفاده از کاسنی کمی متفاوت است و خبری از قهوه کاسنی نیست. در طب سنتی ایران، کاسنی از قدیم استفاده‌های دارویی و خوراکی زیادی داشته و جایگاه خاص خودش را داراست. ابن سینا که نمادی از طب سنتی ایران است، فواید و خواص بسیاری برای آن برشمرده است. برگ تازه، دم‌کرده برگ، دم‌کرده ریشه و عرق آن، از کاربردهای قسمت‌های مختلف این گیاه است که هر یک، اثرات خاص خود را دارد.

بیایید نگاهی دقیق‌تر به فواید دمنوش کاسنی بر سلامتی داشته باشیم تا بهتر بدانید که چرا باید آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

  • از بین بردن کرم‌ها

کاسنی دارای ترکیباتی است که برای انگل‌های داخلی بدن انسان خاصیت سمی دارند. گیاه کاسنی، خصوصاً ریشه آن، حاوی روغن‌های است که خاصیت از بین برندگی انگل و کرم دارند. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که تانن‌های فشرده و نوعی لاکتون خام موجود در کاسنی، انگل‌ها، کرم‌ها و بازوهای گوارشی را به طور مؤثری غیرفعا می‌کنند. باور بر این است که گیاهان سرشار از تانن در عین حال که به طور مستقیم ضد انگل و ضدعفونی‌کننده هستند، می‌توانند به طور غیرمستقیم نیز مقاومت میزبانشان را افزایش دهند.

  • تسکین استرس

اگر عاشق قهوه باشید، حتماً می‌دانید که قهوه استرس را افزایش می‌دهد. مطالعات نشان می‌دهد که استفاده منظم کافئین، مخصوصاً وقتی که تنش زیادی دارید، می‌تواند منجر به افزایش سطح کورتیزول در بدن می‌شود. کورتیزول سطح قند خون را افزایش می‌دهد، سیستم ایمنی را سرکوب می‌کند و حتی تشکیل استخوان در بدن را کاهش می‌دهد که در بلند‌مدت منجر به آرتروز می‌شود. از آنجا که کاسنی به کلی فاقد کافئین است، استفاده از آن به عنوان افزودنی قهوه، روشی عالی برای کنترل سطح کورتیزول بدنتان است.

  • حفظ سلامت کبد

مطالعات نشان داده که کاسنی سرشار از آنتی‌اکسیدان است و قادر است تا رادیکال‌های آزاد را از بین ببرد. توانایی ریشه‌کن کردن رادیکال‌های آزاد، از کبد در برابر این سموم مضر محافظت می‌کند. کاسنی ایمنی بدن را افزایش داده و کبد را تمیز می‌کند. جدا از این، آزمایشات مختلف بر روی حیوانات، اثر تسکین‌دهنده کاسنی بر روی استرس‌های اکسیداتیو و آسیب‌های کبدی را آشکار کرده است.

  • کاسنی در برابر دیابت

دیابت یک بیماری بسیار جدی در سرتاسر جهان است و کاسنی با کنترل سطح قند خون بدن، به درمان و پیشگیری از آن کمک می‌کند. محققان در یک آزمایش، با اثرات عصاره ریشه کاسنی بر روی گلوکوز خون و سوخت و ساز چربی، دریافتند که سطح آدیپونکتین، پروتئینی که سطح گلوکوز و تجزیه اسیدهای چرب را تنظیم می‌کند، به طور چشمگیری در پنجاه نفر بزرگسالی که از این عصاره استفاده کرده بودند بهبود یافته است، که نشان می‌دهد کاسنی گلوکوز خون بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

  • مبارزه با التهاب

ثابت شده است که کاسنی حاوی پلی‌فنُل‌ها است. پلی‌فنُل‌ها توانایی شگرفی در کمک به بدن برای مبارزه با التهاب دارند. طبق مطالعات، پاسخ قابل توجه به التهاب در کسانی مشاهده می‌شود که دمنوش کاسنی را به مدت یک هفته مصرف کرده باشند. این امر از آنجا که التهاب ریشه اصلی بسیاری از بیماری‌ها می‌باشد، اهمیت فراوانی دارد و پایین آوردن میزان التهاب در بدن می‌تواند باعث دور نگه داشتن مشکلات فراوانی شود.

  • استخوان‌های قوی و محکم

پژوهش‌ها و آزمایشات بالینی متعددی ثابت کرده‌اند که کاسنی به واسطه خاصیت ضدالتهابی‌اش، کمک مؤثری به درمان علائم آرتریتی و به‌ویژه آرتروز می‌کند. کاسنی می‌تواند جذب کلسیم و تراکم مواد معدنی استخوان‌های تمام قسمت‌های بدن را افزایش دهد. تحقیقات بر روی مدل آزمایشگاهی آرتروز ناشی از کلاژن، آشکار کرد که کاسنی در کاهش تورم مفاصل به همان اندازه داروهای دیگر مؤثر بوده است. با توجه به این که این بیماری تا چه حد ناتوان‌کننده است و این که عوارض جانبی داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و سایر داروها در بلندمدت چقدر شدید است، کاسنی با تاریخچه طولانی و پاک استفاده بلندمدتش، گزینه ایده‌آلی برای استفاده به جای آن‌هاست.

  • کمک به کاهش وزن

ریشه کاسنی حاوی اینولین است. مطالعات نشان داده که اینولین به کاهش وزن، مخصوصاً در بیماران مبتلا به پیش‌دیابت، کمک می‌کند.

  • درمان یبوست

این خاصیت نیز به اینولین مربوط می‌شود. اینولین موجود در کاسنی باعث از بین رفتن یبوست، خصوصاً در افراد مسن می‌شود. استفاده روزانه کاسنی منجر به افزایش رضایتمندی در رابطه با گوارش و کاهش مشکلات دفع میشود.

  • ضدباکتری و ضدقارچ

علاوه بر تمامی خصوصیاتی که ذکر شد، کاسنی خاصیت ضدمیکروبی دارد. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که کاسنی می‌تواند به عنوان مهارگر باکتری که باعث توقف تولید مجدد باکتری می‌شود، عمل کند و علاوه بر آن، خاصیت ضدقارچی نیز دارد.

اگر فواید ذکر شده برای دمنوش کاسنی شما را برای استفاده از آن راضی کرده است، بهتر است دست به کار شوید و آن را به صورت منظم به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید.

در کنار فواید گفته شده، کاسنی در‌ موارد خاص، عوارضی نیز به همراه دارد که با اطلاع از موارد منع مصرف، می‌توانید از آن‌ها جلوگیری کنید.

  • دوران بارداری و شیردهی

ریشه کاسنی ممکن است منجر به قاعدگی و سقط غیرعمدی جنین شود. از این رو، در طول دوران بارداری استفاده از آن توصیه نمی‌شود. همچنین تحقیقات کافی در مورد اثرات آن در زمان شیردهی به نوزاد انجام نگرفته است، بنابراین بهتر است در این دوران نیز از کاسنی پرهیز شود.

  • حساسیت

اگر به کهنه‌واش حساسیت داشته باشید، به احتمال فراوان به کاسنی نیز حساس خواهید بود. همچنین اگر به گل جعفری و گل داوودی حساسیت دارید، پیش از مصرف کاسنی با پزشک مشورت کنید.

  • سنگ کیسه صفرا

به دلیل این که کاسنی می‌تواند تولید صفرا را تحریک کند، ممکن است برای کسانی که مبتلا به سنگ کیسه صفرا هستند، مشکل‌ساز شود. به همین خاطر، باید از مصرف آن پرهیز کرده و با پزشک مشورت کنند.

نگار علیّی

۱۰ comments

ما را در اینستاگرام فالو کنید

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.