وقتی به روز های اول کار کردنم در کافه فکر میکنم به خاطر میآورم که چگونه حس کودکی را داشتم که انگار وارد دنیای جدید شده. ضمن اینکه کنجکاو بودم، هیجان زده بودم و البته کمی هم ترسیده بودم.
اوایل کار، ساعتها مشغول تماشای کار باریستاهای باتجربهای میشدم که شیرجوشهایشان را پر از فوم میکردند، وشاتهای اسپرسو را از دل قهوهی بهشتی بیرون میکشیدند. در نهایت همه چیز با یک جادو تبدیل به لیوانی نوشیدنی میشد و در اختیار مشتری قرار میگفت.
کم کم یاد گرفتم که چطور خودم همهی این کارها را که با تحیر تماشا کرده بودم انجام دهم و بعد ها خودم هم تبدیل به یکی از همان شعبده بازهای کهنه کارها شدم.
من برای سه سال در کافی بین اند تی لیف به عنوان باریستا و بعدها سرپرست شیفت کار کردم. بنابراین فکر میکنم انتقال این ۷ توصیه کلیدی که در طی این سه سال آموختهام به باریستا های تازه کار راه گشای بسیاری از دردسرهایی باشد که ممکن است به آنها بربخورند.
۱. آرام باشید، همه چیز روبه راه خواهد شد!
چیزی که بسیار با آن مواجه شدهام این است که اغلب باریستاهای تازه کار همان روزهای اول ترس ورشان میدارد، صرفا به این دلیل که دستور تهیههایی را که روز قبل یاد گرفتهاند فراموش کرده اند. «وای نه من افتضاحم، خیلی کندم و هیچی یادم نمیمونه». خب شاید کمتر باریستایی باشد که روزهای اول کارش این تیپ حرفها به ذهنش خطور نکرده باشند. البته که باریستایی که دارید از او آموزش میبینید از همان روز اول با همین سرعت و مهارت کار نمیکرده است. حقیقت این است که اغلب دستورالعملها مشابه هم هستند و وقتی پروسه یادگیریتان تکمیل شد با کمی تمرین و تکرار متوجه خواهید شد که تهیهی هر کدام از نوشیدنیهای منو برایتان تبدیل به کاری روتین شده.

۲. امتیاز باریستا های تازه کار این است که میتوانند از اشتباهاتشان درس بگیرند
اشتباه کردن برای یک تازه کار اجتناب ناپذیر است. دستتان اشتباهی خواهد خورد و لتهای که کارش تقریبا تمام شده بود روی پیشخوان خواهد ریخت، قبل از دم آوری به اشتباه شیرجوش را کنار خواهید کشید، اجزا را کم و زیاد ترکیب خواهید کرد و …. جای عصبی شدن به این لحظهها به عنوان تجربههای آموختنی نگاه کنید. مهم نیست اگر کسی که زیر دستش کار میکنید چپ چپ نگاهتان کرد یا چند نفری ریز ریز بهتان خندیدند. مطمئن باشید این اتفاقات برای همهی باریستاها افتاده. مهمترین چیز این است که از اشتباهاتتان درس بگیرید. بدانید که کجا اشتباه کردید و به کارتان ادامه دهید.
۳. لطفا لبخند بزنید
اگر فکر میکنید باریستاهای دیگر در سکوت مشغول قضاوت کردن شما هستند کاملا درست فکر کردهاید! باریستا بودن چیزی در مایههای بودن در کلوپ حرفهای هاست، حتی اگر هنوز یک حرفهای نیستید. تمام باریستاهای موفقی که دوروبرتان میبینید تلاش کردهاند و خود را باریستاهای شایستهای میدانند. این قضاوت در واقع یک تصمیم گیری درمورد شماست. تصمیمگیری در این مورد که آیا این جوجه لیاقتش را دارد؟ هول شدن و عصبی رفتار کردن وقتی کنار دستیتان زل زده و منتظر است ببیند نوشیدنیای که دارید درست میکنید را کی خراب میکنید کاری ندارد. حق دارید عصبی باشید اما جای بروز دادنش لبخند بزنید. با همکارانتان گرم بگیرید. سلام کنید. در هر حالی که هستید موقع ترک کافه خداخافظی را فراموش نکنید و مطمئن باشید که دوروبریهایتان اینها را ارزشمند خواهند دانست. لبخند زدن و رفتار خوب و حرفهای باعث خواهد شد در ذهن آنها زودتر از دستهی باریستاهای تازه کار بیرون بروید و آنها شما را یک باریستای خوب تلقی کنند.

۴. این یک مشکل شخصی نیست
قرار نیست مشتریانتان با شما خوش اخلاق باشند. در جواب «چه سایز لیوانی» پول روی کانتر پرت خواهد شد و یکی دیگر در جواب «میشه یبارم تکرار کنید» طوری نگاهتان خواهد کرد که انگار بوی گندی زیر دماغش ول کردهاند! یادتان باشد که همیشه مشکل از شما نیست. به جز مواردی که خودتان بهتر از هر کسی میتوانید درموردشان قضاوت کنید اغلب افرادی که روبریتان ایستادهاند و کج خلقی میکنند در حالت کلی کج خلقند. آنها الزاما از شما بدشان نمیآید یا آدمهای بدی نیستند فقط خب همینند که هستند!
اوایل کار اگر مشتری با من بدرفتاری میکرد کل روزم خراب میشد و فک میکردم مشکل اصلی با من است. وقتی یاد بگیرید همهی اشکالات الزاما از شما نیستند شغلتان برایتان بسیار دوست داشتنیتر خواهد شد.
«اوکی آقایی که میخوای حرف منو نشنوی و طوری برخورد کنی که انگار من وجود ندارم، من با تو همانطوری برخورد میکنم که با همهی مشتریای دیگه». سفارشش را آماده کنید، تحویلش بدهید و تمام. قرار نیست همه خوب رفتار کنند و در اکثر مواقع کاری از دست شما برنمیآید.
۵. آرام باشید، به همهی کارهایتان خواهید رسید
همه چیز دارد خوب پیش میرود و روی مرز بین باریستاهای تازه کار و باریستاهای معمولی ایستادهاید. چند هفتهای هست مشغول به کارید و کم کم همه چیز دارد نظمی به خود میگیرد. تا اینکه یک نفر از ناکجا پیدایش میشود و ده نوشیدنی سفارش میدهد آن هم با کلی اصلاحیه برای هر کدام از سفارشها! عکس العمل شما به احتمال قوی وحشت زده شدن و فکر کردن به این است که چطور قرار است همهی این سفارشها را با فاصله زمانی مناسب آماده کنید. ممکن است باریستاهای دیگر با دیدن آن لیست بلند بالا به کمکتان بیایند (البته این بستگی به آن دارد که اصل سوم را چقدر رعایت کرده باشید!). شما قبلا بارها هر یک از این سفارشات را به خوبی درست کردهاید به جای این پا و آن پا کردن یک راست سراغ دستگاه اسپرسو بروید و کاری را که باید انجام دهید شروع کنید. اگر زیر ۵ دقیقه بدون هیچ کم و کاستی بتوانید همه سفارشات را آماده کنید شخصا به شما تبریک میگویم. شما دیگر در دستهی باریستا های تازه کار و حیران نیستید!
تا میتوانید سریع کار کنید و نگران نباشید. ده نفر قطعا آنقدر حرف برای زدن دارند که گذر زمان را چندان حس نکنند.

۶. قدرت آن مغز نیم وجبیتان را دست کم نگیرید
این مورد را بیشتر از بقیه به درد بخور میدانم. کار کردن به عنوان باریستا فوقالعاده است اما میتواند شما را جسما و ذهنا خسته کند. نقطهای بود که وقتی به آنجا رسیدم متوجه شدم من یکی از همان باریستاهای بداخلاقی هستم که مردم درموردشان حرف میزنند. عصبانی و خرده گیر از هر چیز و هر کسی. واقعیت این بود که من این شخص جدید را واقعا نمیشناختم. من در حالت کلی آدم خوشحال و آرامی هستم و دوست نداشتم که کارم مرا تغییر دهد؛ بنابراین شروع کردم به انگیزه دادن و بازی کردن با خودم. من ساعت ۴ صبح سر کار میرفتم و حین رفتن به سر کار یا حتی موقع آماده کردن سفارشها درمورد چگونگی ادامه پیدا کردن روزم به بهترین شکل ممکن خیال پردازی میکردم. موقع کار کردن هماهنگ با آهنگ در حال پخش حرکت میکردم و لبخند میزدم. شاید بگویید «بیخیال این دیگه چی زده» ولی باور کنید یا نه، برای من همچون کارهایی جواب میداد. ساعات کاری زودتر از چیزی که فکرش را میکردم به اتمام میرسید و روزم به خوبی سپری شده بود. امتحانش کنید و به چیزی که به خودتان میگویید باور داشته باشید.
مثبت باشید.
۷. سوال بپرسید
«سلام من از باشگاه باریستاهای تازه کار هستم. میتونم سوال بپرسم؟!»
سوال نپرسیدن باعث نخواهد شد حرفهای به نظر بیایید. اگر چیزی را نمیدانید، فراموش کردهاید یا درموردش مطمئن نیستید سوال بپرسید. هیچ کس همه چیز را نمیداند. هیچ کس همیشه همه چیز را به خاطر ندارد و هیچ کس هیچ وقت بدون اشتباه نبوده. این حتی درمورد حرفهایها هم میتواند صادق باشد.
کار کردن به عنوان باریستا به معنای واقعی کلمه لذت بخش و دوست داشتنی میتواند باشد. همه چیز بستگی دارد به اینکه چطور بخواهید با مسائل مواجه شوید و تا چه حد توصیههایی از قبیل توصیههای بالا را جدی بگیرید. یادتان باشد که شما یکی از هزاران منجی آدمهای معتاد قهوه هستید و قرار است روز خیلیها را با یک نوشیدنی عالی بسازید.
سلام. من باریستا نیستم ولی از خوندن این مطلب انگیزشی خیلی لذت بردم.
سلام ندا خانم من دقیقا اینجوریم ولی واقعا نظرم به خودم عوض شد
سلام . من تازه شروع به کار تو یه کافه کردم و همزمان یادم هم میگیرم . امیدوارم بتونم یه باریستا بشم .
منم یه ماه هست که شروع کردم ب کار باریستای حرفه ای، واقعاً مطلب مفیدی بود، البته من بیش ۶ماه داخل کافی شاپ کنار باریستا حرفه ای کارکردم و واقعا مطلب ۶درموردش صدق میکرد و خیلی آرام و باحوصله وپر انرژی کار میکرد ولی اون یه چیزی میزد ?
سلام
واقعا دستتون درد نکنه
من میخوام تازه وارد این کار بشم و خیلی نیاز داشتم این خرفها رو از کسی بشنوم…
سلام واقعا ممنون از به اشتراک گذاشتن تجربه هاتون و از اینکه وقت گذاشتین
من امروز قرار بود محل کاری که مصاحبه کرده بودم تست بدم.خیلی استرس داشتم ولی مطلب های شما استرسم را خیییلی کمتر کرد.ممنونم ایشالله هرکجا هستین بهترین باشین.ممنون
سلام….خانم ندا ممنون از مطلب بسیار مفیدتون…..من خیلی دوسدارم تو محیطی مطمن و صمیمی این حرفه رو یاد بگیرم….شما یا جایی سراغ دارین که هم مشغول بشم و هم یاد بگیرم……
سلام واقعا همینجوره که میگید چون تازه شروع کردم روحیه گرفتم از حرفاتون…موفق باشید
محتوای جالبی بود ولی ترجمه بسیار افتضاحی داشت.
میدونم نظرم منتشر نمیشه فقط میخواستم اطلاع بدم اگر دلسوز سایت هستید یک ویرایش درست حسابی روش بزنید.
موفق باشین💐