چای یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیها در بین نوشیدنیهای موجود در جهان است. که البته طرفداران این نوشیدنی نیز جز طرفداران وفادار هستند زیرا از این نوشیدنی را به عنوان انتخاب اول خود، در بین نوشیدنیهای دیگر در تمام فصول برمیگزینند.
از انواع این نوشیدنی که پای ثابت منوها در کافهها و کافیشاپها میباشند و تاریخچهی هزارساله دارند، چای ماسالا میباشد که قدمتی هزار ساله دارد، ردپای آن چای را میتوان قصههای سلطنتی و پادشاهی و طب سنتی آن دوران یافت.
تاریخ پیدایش این چای ریشه در پادشاهیهای سلطنتی آسیای جنوبی دارد و به تدریج به دلیل طعم منحصر به فرد و طبع آن و همینطور ترکیبات تشکیلدهنده با خواص داروییاش به فرهنگ نوشیدنیهای آمریکا و دیگر کشورها گسترش یافت.
در مورد محل اصلی پیدایش این چای اختلاف نظر وجود دارد برخی بر این باورند که محل اولیه پیدایش آنها هند و برخی تایلند را محل اولیه پیدایش آن میدانند.
در هندوستان، چای ماسالا به عنوان محبوبترین نوشیدنی شناخته شده است. در هر گوشه از خیابانهای هندوستان افراد مختلفی به فروش چای ماسالا با ویژگی و طعم متفاوت مشغول هستند. چای ماسالا به شکل گرم و سرد سرو شده و از انواع افزودنی و شیرینکننده برای سرو آن استفاده میشود.
چای ماسالا با طیف گسترده ای از طعم با روشهای مختلفی آماده میشود. چای ماسالا ترکیبی از چای سیاه، شیر، آب به همراه ادویه جهت گرم کردن طبع آن استفاده میشود. پادشاهان آن زمان بر اساس علم پزشکی آیورودا، چای ماسالا را به عنوان مایعی روح بخش و پاککننده مینوشیدند.
فواید چای ماسالا
چای ماسالا علاوه بر مزه و طعم لذتبخشی که دارد، فواید بسیار زیادی برای بدن و روح دارد.
- تسکین درد و التهاب: چای ماسالا از مجموعهای از ادویهها مانند میخک، دارچین، هلِ سبز، زنجبیل و ریحان مقدس تشکیل میشود. هر یک از این ادویهها فواید خاص خود را دارند. در چای ماسالا، خواص هر یک از ادویهها با همکاری یکدیگر باعث تسکین التهاب میشود. مهمترین ادویه این چای یعنی زنجبیل، توانایی جلوگیری از پیوند پروستاگلاندینها را برای کنترل التهاب دارد که نقشی اساسی در شروع فرآیند التهاب دارند. جزءِ مهم دیگر این چای میخک است. این گیاه دارای ترکیبِ ضدالتهابِ اوژِنول است که به کاهش التهاب در عضلات کمک میکند. این دو ادویه در کنار هم داروهای ضدِ دردی قوی هستند.
- از بین بردن خستگی: نوشیدن یک فنجان چای ماسالای داغ بعد از یک روز طولانی و سختِ کاری، تجربه بینظیری است. تانن (گَسه)های موجود در این چای، بدن را احیا میکنند. علاوه بر این، مقدار کمِ کافئین موجود در آن نیز به عنوان یک محرک سیستم عصبی مرکزی عمل کرده و هوشیاری را تحریک میکند. ترکیب تأثیر تانن و کافئین، بهترین راه برای رفع خستگی میباشد.
- بهبود سرماخوردگی و آنفلوآنزا: خواص ادویههای چای ماسالا باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و عفونتهای را ایجاد را از بین میبرد. همه ادویههای تشکیل دهنده این چای خاصیت آنتی باکتریال، ضد قارچی و ضد انگلی دارند. همچنین، خاصیت تقویتکننده سیستم ایمنی میخک، دارچین، هل سبز و زنجبیل، سرفه و سرماخوردگی را کنترل و رفع میکند.
- بهبود گوارش: چای، به تنهایی بسیار اسیدی است. با اضافه کردن زنجبیل به عنوان ادویه به آن و تبدیل آن به ماسالا، خاصیت گوارشی بالایی به خود میگیرد و در واقع حالت اسیدی چای را از بین میبرد. جدا از این، میخک و هل سبز، با افزایش میزان تولید بزاق و افزایش پریستالسی (حرکت غذا در طول دستگاه گوارش)، به بهبود گوارش کمک میکند.
- مفید برای قلب: چای سیاه به عنوان یکی از اصلیترین ترکیبات چای ماسالا، خواص آنتیاکسیدانی بسیار قوی دارد. ادویههایی مانند میخک و هل سبز، با کاهش میزان کلسترولهای مضر و افزایش کلسترولهای مفید، به کاهش تشکیل پلاک در بلوکهای شریانی کمک میکند. تانن نیز با گشاد کردن رگهای خونی، باعث تنظیم ضربان قلب و فشار خون میشود.
- کمک به کاهش وزن: یک متابولیسم سالم و فعال معمولاً با بهبود سیستم گوارشی و کاهش وزن همراه است. آیورودا (علم باستانی) نیز نقش چای را به عنوان یک ماده غذایی گرم و سرعتبخش به متابولیسم تأیید میکند.
- کنترل دیابت: میخک، دارچین و هل سبز، با افزایش حساسیت انسولین در بدن، باعث کاهش سطح قند خون و مقابله با دیابت میشوند. دارچین ذهن را هشیار نگه میدارد و مانع شروع بیماریهایی مانند آلزایمر میشود. میخک نیز به بدن کمک میکند تا از قندها بهتر بهره ببرد.
- تسکین سندروم پیش از قاعدگی: به عنوان یک داروی طبیعی برای مقابله با علائم این سندروم، چای ماسالا به راحتی عضلات و آرامش اعصاب کمک میکند و منجر به ایجاد حالتی شاد در فرد میشود. هل سبز، میخک و دارچین، به عنوان گیاهان ضد درد ِ قوی، به کاهش درد دوره قاعدگی کمک میکنند.
مواد لازم جهت تهیه چای ماسالا:
چای سیاه
آب
شیر
هل
چوب دارچین
فلفل سیاه
زنجبیل
شکر
طرز تهیه:
ظرفی را پر از آب کنید و روی شعله بگذارید بعد از مدتی چای سیاه را اضافه کنید و بعد هل را به تدریج اضافه کنید. پس از گذشت دقایقی باقی ادویهجات، فلفل سیاه، زنجبیل، چوب دارچین خردشده را اضافه کنید و شعله را زیاد کنید تا به جوش بیاید. بعد از رسیدن به دمای جوش، شعله را کم کنید و فرصت دهید تا 10 دقیقه به حال خود بماند و بعد شیر و شکر را اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مایع یک دست شود. در نهایت زیر شعله را خاموش کنید و در فنجان سرو کنید.
این دمنوش واقعا عالی هست .
خیلی ممنون از شما بابت مطالب خوبتون .